Je hebt van die kunstig uitgevoerde metaalachtige doosjes, rond, rechthoekig, vierkant, met een dekseltje. Ze zijn over het algemeen niet groot. Al snel kregen die de naam ‘pillendoosjes’. Makkelijk voor onderweg. Pilletjes tegen wagenziekte, of wanneer je op gezette tijden een pil moet innemen, vanwege een bepaalde kuur. Doosjes waarin maar één soort pil kan.

Het wordt lastiger als je elke dag meerdere pillen moet slikken……de één moet eerst opgelost worden, de ander kun je zo innemen. Natuurlijk gaat dat in één moeite door: je vult een glas met water of iets anders vloeibaars (er zijn mensen die hun pillen met sinas wegspoelen), doet daar de pil in die moet oplossen, de andere pillen doe je in je mond, neemt een flinke slok, die zijn binnen, nu met een lepeltje de bijna opgeloste pil door het vocht roeren, en het glas leegdrinken. Om tijd te besparen is het makkelijk als de verschillende pillen al klaar voor gebruik liggen. Dan is wel handig als ze niet door elkaar komen.

De apotheek had daar een handig doosje voor: Medimemo. Je klapt het open als een boek. Dan liggen in een rechthoekige ‘kuil’ 7 langwerpige doorzichtige doosjes waarin drie schotjes die je zelf naar believen kunt verschuiven, afgedekt met een schuif. Zondag tot en met zaterdag. Voor mij voldoende om twee weken pillen in het vooruit te hebben.

Echter: in de loop der tijd zijn die schuifdekseltjes zo vaak verschoven dat als ik maandag wegschuif, dat vrijdag denkt, kom, ik schuif ook weg. Als ik niet oplet, heb ik de pillen van maandag in mijn hand, en liggen die van vrijdag op de grond. Inmiddels zijn de schuifjes omwikkeld met een stukje plakband. Zo schuiven ze niet meer vanzelf weg. Het volgende probleem kondigt zich aan: doordat je nu wat meer moeite moet doen om de dekseltjes weg te schuiven, beginnen de tussenschotjes een eigen leven te leiden. Ligt er weer een pil die je zo kunt innemen bij de pil die eerst opgelost moet worden…..en al die pillen lijken zo op elkaar.

Voorlopig is het allemaal nog te overzien, maar te zijner tijd misschien toch tijd voor een andere pillen-scheid-memodoos…