Zondag 11 juli, de finale van het wereldkampioenschap voetbal 2010.
In het stadion van Johannesburg.

Begin oktober van het vorig jaar waren wij in Johannesburg. In de aankomsthal van de luchthaven van Joburg, zoals Johannesburg kortweg genoemd wordt, wordt er geen geheim van gemaakt dat Zuid-Afrika het WK2010 organiseert:

Natuurlijk moet er nog veel gebeuren. Het openbaar vervoer, voor zover je van openbaar vervoer kunt spreken, geschiedt voornamelijk met van die Volkswagenbusjes. Altijd maar afwachten of je zonder kleerscheuren op de plaats van bestemming komt.

Met oog op het kampioenschap moest dat beter…..er moeten busverbindingen komen van stadion naar centrum vice versa. Bushaltes worden aangelegd. Hier in de wijk Hilbrow:

Panden krijgen een frisse uitstraling. Nabij de Carltontower bijvoorbeeld:

De bovenste verdieping van de Carltontower wordt de ‘Top of Afrika’ genoemd. Daar heeft tot begin 2009 een restaurant gezeten, maar die heeft het hoofd niet boven water kunnen houden. Er restte een lege ruimte:

En keukenapparatuur, zomaar achtergelaten:

Mooie decoratie op de tegels:

Ik heb zo’n vaag vermoeden dat de fans niet echt bij de locals terecht zullen komen om te eten. Bij Mama Shebbeen hebben we apart doch heerlijk gegeten (op een golfplaat):

Tijdens één van onze laatste dagen in Joburg hebben we vanuit de verte het stadion wel zien liggen. Nog niet klaar, maar vergevorderd. We zijn er niet toe gekomen om het van dichtbij te bekijken. Maar……het gaat om de voetbal:

De finale: Nederland – Spanje. De leeuw tegen de stier.
Nou, in Zuid-Afrika wint de leeuw dat gevecht altijd…..