Wie verre reizen maakt per auto, zal van tijd tot tijd naar de WC moeten. Dat plas- en poepmoment laat je zoveel mogelijk samengaan met het moment waarop de auto toe is aan een shot benzine. Je kiest voor de stop dus zodanige tankstations uit, dat niet alleen de auto aan haar trekken komt, maar ook jijzelf.

Een kopje koffie gaat er altijd wel in:

En dan naar de WC dus. Een aantal jaren geleden hing er naast de bak waar je je handen wast, een soort automaat waarbij je aan een witlinnen doek kon trekken, om je handen af te drogen. Vervolgens rolde die zich naar beneden op, waarna een volgend stukje vrij kwam. Bij een beetje benzinestation was zo’n rol al snel op. Dan rolde die niet verder, en bleef het laatst gebruikte stukje doek in beeld, dat natuurlijk steeds viezer werd. Kennelijk kost het veel moeite om zo rol te vervangen. Je had ook stations die een apparaat naast de wastafel hadden hangen, waaruit je van onderen een stuk papier kon trekken. Met natte handen een stuk papier ergens uit wroeten, is vragen om moeilijkheden. Papier dat ongeveer de texture van WC papier heeft, nou dan weet je het wel. De WC ruimte lag in no time bezaaid met verkeerd afgenomen stukjes papier.

Het moest maar eens afgelopen zijn met die onhygiënische situaties. Wilde het benzinestation, meestal onderdeel van een aire, zoals ze in Frankrijk genoemd worden, een beetje aanzien hebben, dan moest minstens het sanitaire gedeelte proper zijn. Geen papier meer, geen handdoeken meer (ook die periode had je, gewoon een grote handdoek over een stang) en ook geen doek op rol meer. Nee, er moesten blowers komen. Je hoeft je handen maar onder het apparaat te houden; warme lucht moet er vervolgens voor zorgen dat je handen drogen. Hoe lang je je handen ook in de warme luchtstroom houdt, ze worden nooit droog. Het laatste restje vocht veeg je steevast aan je broekspijpen af, of aan een zakdoek.

Die blowers, nee, voor mij zijn het geen verbetering.

Ik moet zeggen: ik heb inmiddels wel blowers gezien, waarbij je je handen in een soort tosti-apparaat stopt. Die helpen heel goed. Maar die zullen echter weer een stuk duurder in de aanschaf zijn….