Toen wij nog klein waren, trok ons vader er eens per jaar met zijn broer (onze oom) en twee vrienden een weekje op uit. Meestal in het voorjaar. Drie kunstenaars/tekenaars en ons vader als architect. Elk jaar was er een ander thema. Het éne jaar een kastelenroute, het andere jaar een kerkenroute, dan weer een wijnroute. De schilders/tekenaars nestelden zich op een krukje en legden de omgeving vast op het doek. Ieder op hun eigen wijze. Ons vader maakte vooral foto’s. Af en toe tekende hij ook.

Als architect had hij natuurlijk wat meer belangstelling voor de bouw van bepaalde gebouwen. Eén van de kerkentochtjes ging via Ronchamp. Daar had Le Corbusier een modern kerkje ontworpen en laten bouwen.

(Klik op foto voor achterliggende informatie)

Voor die tijd, halverwege de vijftiger jaren, zeer controversieel. Ons vader was er zo van onder de indruk, dat hij ons een aantal jaren later tijdens één van de vakanties in Frankrijk, meenam naar dat kerkje. Ook wij waren onder de indruk.

Nadat een aantal maanden geleden De Volkskrant aandacht besteed heeft aan ‘Moderne Meesters’, middels de uitgave van een serie boeken, waarvan de eerste gratis met de krant meebezorgd werd, besteedt De Volkskrant nu aandacht aan architecten. Ook weer het eerste boek gratis meebezorgd: Gaudi. De volgende delen kosten tegen inlevering van een bon bij de Bruna €5,90. Over twee weken, 30 oktober, kun je een boek over Le Corbusier kopen.

Ik denk dat ik dat ga doen.