We kennen inmiddels natuurlijk de chocola geproduceerd onder de naam Tony Chocolonely. Slaafvrij. Teun van de Keuken stond aan de basis ervan.

Er is wel iets merkwaardigs met de lay-out van de chocola aan de hand: de melkchocola zit in een rode wikkel, de pure in een blauwe. Traditioneel is dat net omgekeerd. In de wereldwinkel verkopen we ook Tony Chocolonely chocola. We moesten in het begin heel erg wennen aan de omdraaiing van de kleuren. We dachten er niet verder over na.

Afgelopen week kreeg ik via Twitter van Teun van de Keuken himself te lezen, waarom de melkchocolade in een rode wikkel zit, en puur in blauw.
Toen het eenmaal gelukt was om een procedé te ontwikkelen voor een echte slaafvrije reep, moest die reep nog wel in een wikkel komen. Er werd alleen melkchocola gemaakt. Teun gaf een bepaald bureau de opdracht een lay-out te ontwerpen. Het ontwerp werd goedgekeurd, maar het stond op rood papier. Ach, dacht hij, het gaat om 5000 repen. Laat de productie maar doorgaan. Zo gingen de melkrepen in rode wikkels. Zijn chocola had echter een dermate succes, dat hij in no time 10.000 repen bij moest maken. De vraag naar Tony Chocolonely bleef stijgen. Melk bleef in de rode wikkels. Toen de pure variant op de markt kwam, kwam die eigenlijk automatisch in een blauwe wikkel.

Voor de consument vaak nog verwarrend, maar hij heeft toch het laatste woord:

De consument moet te allen tijde alert zijn op wat hij/zij koopt. Moet altijd goed de beschrijving op het artikel lezen. De woorden ‘melk’ en ‘puur’ staan op de reep.

Overigens is er sinds een paar maanden de variant met hazelnoten op de markt. Die hazelnoten komen uit Turkije. Driekwart van de hazelnoten wereldwijd komt uit Turkije. Op de hazelnootplantages werken heel veel kinderen onder erbarmelijke omstandigheden. Daar was in een reportage van EenVandaag in oktober aandacht aan besteed. De mensen van Tony Chocolonely schrokken hier van, dat wisten ze niet. Zie hier hun reactie.

Het blijft moeilijk om alles voor te blijven….