Begin dit jaar ging een waarschuwing van Philips uit, dat senseoapparaten met een bepaald serienummer gevaar liepen om te ontploffen. Als je zo’n apparaat had, kon je hem inleveren bij een aantal contactpunten, waarna het euvel verholpen zou worden. Kosteloos. Ons senseoapparaat viel ook onder die regeling, maar we dachten: ach, het zal zo’n vaart niet lopen. We lieten het zo. Totdat de senseo echt kapot ging, een paar maanden later. Hij deed niets meer. We gingen naar de Harense Smid. Legden uit wat er aan de hand was, legden een vaag verband met het serienummer….We lieten het apparaat achter. Een paar weken later kregen we bericht dat ons senseoapparaat niet meer te repareren viel: we mochten een andere senseo uitzoeken.

Dat deden we. Een kleine bijbetaling, maar dan kon je ook latte macchiato klaarmaken. Niet dat ik dat lekker vind, maar AM wel…

Enige tijd geleden ging er iets mis: we kregen de klep van de senseo waar de padhouder ingaat niet meer open. Die had zich vacuüm gezogen. We wilden niets forceren, dus kwam onze oude koffiezetter weer tevoorschijn. Vanmiddag kwam het ervan om met het apparaat terug naar de Harense Smid te gaan, en het probleem voor te leggen.

De expert werd erbij geroepen. Karin. Ja, het komt wel vaker voor, als de padhouder niet goed in het apparaat gelegd wordt. We zullen eens een paperclip pakken…daar maakte ze een lange pin van.

Terwijl Karin met de pin aan het wroeten was, kreeg ik van iemand anders een schoteltje aangeboden, waarop een bleek stukje kip, een schijfje aardappel, een schijfje courgette en een stukje paprika, een beetje gekruid: kijk, dit is met de stoomoven bereid. Voordeel van de stoomoven is, dat bijna geen vitaminen verloren gaan. En je kunt alles tegelijk in de oven leggen. Ik moet zeggen, de groente en de aardappel, dat ging prima, maar het vlees zag er niet uit (zo bleek), maar belangrijker: het was heel droog. En je hebt geen jus. Vlees moet je gewoon in een koekenpan bakken, lekkere klont boter erbij….

Intussen had Karin het probleem opgelost. Met de tot pin uitgerekte paperclip. We hebben geen bonnetje hoeven laten zien. Goede service….