2011 is uitgeroepen tot Europees jaar van de vrijwilliger m/v. Als er geen vrijwilligers zouden zijn, zou een groot deel van de maatschappij op haar gat liggen. Er mag wel eens extra aandacht aan de vrijwilliger geschonken worden. Oké, ik denk dat elke zichzelf respecterende stad of dorp elk jaar wel een soort verkiezing heeft waarbij de vrijwilliger m/v met de grootste inzet gekozen wordt. Meestal is de uitreiking van de prijs ingebed in een groot vrijwilligersfeest.

Of de Sociale Dienst zo onder indruk zal zijn van het feit dat ‘de vrijwilliger’ dit jaar extra in het zonnetje gezet wordt, waag ik te betwijfelen. De wereldwinkel heeft al een paar maal meegemaakt, dat een vrijwilligster stopte met haar werkzaanheden, omdat de uitkering gekort zou worden, als ze door zou blijven werken….als vrijwilligster nota bene. De Sociale Dienst heeft het dan over: dan ben je niet optimaal beschikbaar voor de reguliere arbeidsmarkt….Nou ja, werkervaring opdoen lijkt mij ook niet verkeerd….

Het vrijwilligerspotentieel waaruit de wereldwinkel mag putten, zijn dus niet de mensen met een uitkering. Uitzonderingen daargelaten. Studenten bedenken zich tegenwoordig tweemaal voordat ze in de vrijwilligerswereld stappen: studeren wordt te duur, er moet gewerkt worden voor geld.

Ouderen die niet meer afhankelijk zijn van een Sociale Dienst, die melden zich aan. Of mensen die vanwege één of andere handicap niet meer plaatsbaar zijn in de reguliere arbeidsmarkt, die melden zich aan. En zo draaien steeds vaker vrijwilligers m/v die op zich hartstikke aardig zijn, diensten, maar voor wie zelfs het werken in de wereldwinkel te hoog gegrepen is. Want ja, de wereldwinkel is niet meer de plaats waar alles zomaar kan, de wereldwinkel rolt steeds meer in een keurslijf, wordt steeds commerciëler.

2011, het jaar van de vrijwilliger m/v. Sommigen zouden vrijwilliger willen zijn, maar mogen niet, of het heeft consequenties, anderen zijn het min of noodgedwongen geworden, omdat ze in het normale arbeidsproces niet kunnen slagen. Wat gaat Europa hieraan doen? In ieder geval zou de Sociale Dienst niet zulke lange armen mogen hebben…..