Lange tijd heeft wereldwinkel Tilburg CD’s verkocht. (Nu niet meer) Op het moment dat ik er kwam werken had ze een vrij uitgebreide collectie wereldmuziek. Veel uit Afrika, maar ook uit Zuid-Amerika en Azië. Verschillende musici uit één land, verzameld op één CD. Maar ook CD’s van de artiesten zelf: Habib Koïté, Cesaria Evora en Youssou N’Dour om een paar bekende namen te noemen. AMG Records en CentralDistribution waren voornamelijk onze leveranciers.

Totdat de verkoop van de CD’s stagneerde. Af en toe kwam wel iemand de winkel in, op zoek naar specifieke muziek uit Egypte of Marokko, maar daar bleef het bij. Er werden geen nieuwe CD’s meer bij deze leveranciers betrokken. Wat er was, werd uitverkocht.

Er diende zich een alternatief aan. Putumayo bracht verzamel CD’s op de markt, met een bepaald thema: Latin, Reggae, Celtic, Global, enzovoorts. Stichting Bondgenoot Partner, leverancier van de boeken, wierp zich op als ’tussenpersoon’ om deze CD’s te verkopen. Klanten konden deze CD’s wel waarderen. Putumayo stuurde elke keer dat er een nieuwe CD uit kwam, een luisterexemplaar naar de winkel, zodat je als winkel kon beslissen of het de moeite waard was om de betreffende CD in de collectie op te nemen of niet.

Zo werd ons zo’n drie jaar geleden de CD Quebec toegestuurd. Een verzamel CD met muziek van Canadese artiesten, ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van de stad Quebec. Ik werd meteen verliefd op het eerste het beste nummer dat ik hoorde: Cette Ville van Mathieu Mathieu. Ik ging hem googlen. Hij bleek een website te hebben (zie boven), en hij bleek twee CD’s gemaakt te hebben. ‘Les grandes espaces’ en ‘La gloire est morte’. Mijn muziekdealer, Sounds, kon niet aan de CD’s komen. Als Sounds het niet lukte, hoefde ik niet naar een ander te gaan….Van de platenmaatschappij die zijn tweede CD uitgebracht heeft, Milagro Records, werd ik niet veel wijzer.

Dus heb ik hem persoonlijk gemaild. In het Frans. En ik kreeg antwoord. Hij was enthousiast dat hij bekendheid in Europa kreeg door aan de Quebec-CD van Putumayo mee te werken. Ik moest mijn adres geven, en hij zou ervoor zorgen dat de twee CD’s opgestuurd werden. Ik hoefde niets te betalen, ook al stelde ik dat wel voor (alleen, ik wist nog niet hoe), want hij was allang blij met deze aandacht uit Europa.

Een paar maanden later: nog geen post uit Canada. Voorzichtig maar eens polsen….ja nee, ik heb ze opgestuurd. Geef voor de zekerheid het adres nog eens, dan doe ik een nieuwe poging. Maar dan worden het wel kopieën, want de voorraad originelen was uitgeput. Uiteraard was dat voor mij geen probleem. We zijn nu twee jaar verder. Nog steeds geen post uit Canada. Ik laat het maar zo.

Bij deze nog wel het bewuste nummer, waarmee het begonnen is:

http://www.youtube-nocookie.com/v/JMAuLKkjmsE?fs=1