Zoals de plannen liggen, worden de kosten die je maakt om te stoppen met roken vanaf volgend jaar niet meer vergoed door de verzekering.
Als de plannen doorgaan, krijgt de Stivoro vanaf volgend jaar geen geld meer. Argument van het kabinet: de mens moet zelf weten of hij wel of niet rookt.

– De Staat krijgt geld uit de verkoop van rookwaar via de accijns die ze oplegt. Hoe meer mensen niet (meer) roken, deste minder geld in het laatje komt.
– Op zich is roken slecht voor de gezondheid, dus als mensen niet meer roken, zullen mensen langer leven. Er ontstaat een grotere druk op de verzekeringen en uitkeringen.

Het is voor de Staat dus een slechte zaak dat er anti-rookclubs bestaan. De Staat is er eigenlijk bij gebaat dat mensen gaan roken, of blijven roken. In dat licht bezien, zijn de plannen van het kabinet volkomen begrijpelijk.

Het is alleen jammer dat het roken onbetaalbaar geworden is, en dat maatschappelijk gezien de rokers meer en meer als paria’s worden gezien, dan wel als zodanig worden behandeld. Eigenlijk kun je rokers zien als een groep mensen. die één van de kurken is waarop de natie drijft.

Het kabinet had nog meer plannen: maagzuurremmers worden niet meer vergoed. Nou ja, nog wel voor de chronische gebruikers. Maagzuurremmers. Als je af en toe last hebt, ga je toch gewoon naar het Kruidvat ofzo. Het kabinet hoopt met deze maatregel 75 miljoen euro te besparen. Dan blijken er toch heel wat mensen te zijn die via de verzekering hun maagzuurremmerkosten terug vragen.

Daarom ben ik nooit rijk geworden: ik heb wel eens last van maagzuur, ik koop wel eens iets, maar ik heb er nooit aan gedacht om ook maar 1 euro terug te vragen.