Ik ben redelijk laat begonnen met het opbouwen van mijn pensioen. Ik had altijd zoiets van: alles wat ik later krijg, is meegenomen. Ik heb me dus nooit zo verdiept in het hele pensioengebeuren.

Nu ligt er een nieuw pensioenakkoord op tafel. Zelfs de vakbond ziet er wel iets in. Weliswaar, omdat het een geven- en nemenspelletje is, maar toch.

Iets in dat akkoord viel me op: dat je later niet zeker bent van wat je uiteindelijk als pensioenuitkering krijgt. Het ligt eraan hoe jouw fonds belegd heeft. Werd er niet voortdurend gewaarschuwd voor beleggingsverzekeringen, bij je hypotheek? Krijg je nu dit.

Eigenlijk verwoordt Pieter Hilhorst veel beter wat ik wil zeggen, dan ik zelf.

Raoul Heertje maakte zich er afgelopen zaterdag in ‘Dat was het Nieuws’ ook druk om. Hij vergeleek het aldus: als een gokker zijn geld verloren heeft, omdat hij verkeerd gegokt heeft, ga je hem niet nog een keer geld geven om weer een keertje te gokken. Dat gaat straks wel gebeuren, als de pensioenfondsen verkeerd beleggen. De premies worden dan hoger, zodat ze meer geld hebben om te gaan beleggen, want er moet verloren terrein goedgemaakt worden….

Typisch de gedachte van een gokjunk: straks, dan valt de jackpot…straks, altijd straks.