Er wordt wat afgemopperd op het weer de laatste tijd. Nat, kil, ongerieflijk. Nee, je kunt het geen zomer noemen. Het programma dat afgelopen zondag weer begonnen is, wordt geen Zomergasten genoemd, maar Herfstgasten. (Overigens een mooie uitzending. Weliswaar wist Jelle BC niet goed hoe hij met Marc-Marie om moest gaan, maar daar maalde Marc-Marie niet om: hij was volkomen zichzelf. De fragmenten die gekozen waren, weken af van de doorsneefragmenten. Voor mij is dat positief.)
Mensen eten stamppotten, en erwtensoep met worst. Chocoladeletters worden uit hoeken en gaten getoverd. Er wordt al gezinspeeld op Sinterklaas en Kerst. Winterse taferelen.

Daar passen ook oliebollen bij. Met oudjaar worden schalen vol klaargemaakt: naturel, met krenten, of nog ingewikkelder.

Afgelopen vrijdagavond is in Tilburg de kermis begonnen. De grootste van de Benelux. Er zijn plannen om te proberen deze kermis op de werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen. Persoonlijk vind ik dat wat overdreven. Feit is, dat de kermis een hele happening is. Het kijken naar de opbouw ervan is al een hele ervaring.

Vast onderdeel binnen het kermisgebeuren in Roze Maandag. In de loop der tijd uitgegroeid tot een gigantische happening:

Als wij vanuit onze straat de hoek omslaan naar links en die straat uitlopen, lopen we recht op een onderdeel van de kermis af. Daar staat altijd een oliebollenkraam, want kermis en oliebollen schijnt een beproefde combinatie te zijn. Gisteren hebben we van die kraam een aantal oliebollen met en zonder krenten meegenomen. Als toetje na het avondeten. Ze vullen wel.

UPDATE 27 juli 2011:

Bertie heeft gelijk: bij kermis hoort ook paling. We hadden vrijdag weliswaar paling op, maar niet op de kermis zelf gekocht. Hij was lekker: