Je ziet ze steeds vaker op TV, reclames voor apps. Je ziet bijvoorbeeld een paar meisjes druk bezig met hun mobiel, terwijl een ander wijn schenkt in de broek van een klant, omdat ze niks wil missen. ‘Wil je niks missen, en up-to-date blijven, download dan de apps van sizz.nl’. Erger kunnen we het niet maken.

Apps. Ik had geen benul van wat ze eigenlijk waren. Ik associeerde ze steeds met soort games, spelletjes. Ik miste ze niet. Ik lees wel eens, dat je een app nodig hebt om de Volkskrant online te lezen, maar dan denk ik: hoezo? Als ik naar de site van de Volkskrant ga, heb ik geen toeters en bellen nodig om de krant online te lezen.

Afgelopen weekend las ik een artikel in de Quest van augustus over apps. Het is me nu een beetje duidelijker geworden. Apps zijn ontwikkeld voor de mobiele telefoon, waarmee je ook het internet op kunt. Zo’n mobiele telefoon heeft een frutschermpje. SMSjes erop lezen gaat net, maar wil je proberen om een site als nu.nl op je scherm te toveren, dan is de lay-out zoals die zou moeten zijn, ver te zoeken. De site is niet meer te lezen. Nu.nl heeft een app ontwikkeld, een programmaatje, waarmee het mogelijk is om de site redelijk normaal op je mobiel te lezen. Je moet die app wel even downloaden. Soms is zo’n app gratis, soms moet je ervoor betalen.

Ik snap nu ook waarom de iPhones en BlackBerries die ik gezien heb, zo vol met icoontjes staan. Een app om Vrij Nederland te lezen, een app om restaurants in de buurt te vinden, een app om te navigeren, enzovoorts. Dan is het ook nog zo, dat er voor de iPhone andersoortige apps nodig zijn, dan voor de BlackBerrie.

Het ontwikkelen van een app kost geld. Dat geld moet op de één of andere manier terugverdiend worden. De ene keer gaat dat via reclames die met de app meelopen, de andere keer wordt een bijdrage in de kosten gevraagd.

Het spreekt voor zich dat lang niet iedereen zich de kosten die gemoeid zijn met het ontwikkelen van een app, kan veroorloven. Die sites zijn in de meeste gevallen dan ook niet of heel slecht bereikbaar zijn via de mobiele telefoon. Ik heb het niet laten uitproberen, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ‘heteizei’ via een iPhone ofzo niet leesbaar zal zijn.

Zo heb je ook apps voor de iPad. Ook de iPad heeft soms wat hulp nodig om bepaalde sites goed te kunnen lezen.

Dat er ook nog een heel andere wereld achter de apps zit, voornamelijk in de hoek van de censuur, daar zullen we het maar niet over hebben.