De begraafplaats aan de Bredaseweg in Tilburg bestaat 200 jaar. Toen die aangelegd werd, bevond die zich net buiten het toenmalige centrum. Nu mag je wel zeggen dat het kerkhof in het centrum ligt.

Vanwege het 200-jarig bestaan werd een grafwandeling georganiseerd. Er lopen regelmatig mensen over de begraafplaats, dus er moest iets verzonnen worden om net boven een normale wandeling met hier en daar uitleg over een graf, uit te stijgen. Dat is gelukt.

Een viertal personen is bereid gevonden om in de huid te kruipen van markante mensen uit het verleden.
Zo kregen we het wel en wee te horen van Anton Roothaert, schrijver van onder andere Dr. Vlimmen, maar meer nog iemand die tegen het Katholicisme schopte.
In het oudste graf liggen Thomas van Dooren en zijn vrouw. Thomas van Dooren, rijk geworden met het smokkelen van produkten uit Frankrijk naar Engeland. In die tijd mochten Frankrijk en Engeland niet rechtstreeks handel met elkaar voeren. Er ligt bij dat graf nog een derde zerk. Niet helemaal duidelijk is, wie daar zou liggen. Er gaan speculaties dat daar Koning Willem II wel eens zou liggen. Thomas en Willem II kenden elkaar goed, samen kenden ze pastoor Zwijsen. Die zou ervoor gezorgd hebben dat een kist met stenen naar Delft vervoerd is, en dat Willem II naast Thomas van Dooren begraven werd. Ontneem de Tilburger deze speculatie niet. Er is tenslotte ook een voetbalclub naar Willem II genoemd.
Burgemeester Jansen ligt er ook. Hij heeft met 32 jaar het langst in het zadel gezeten. Hij heeft vooral gezorgd voor goede wegen en een goede riolering. Tijdens zijn ambtsperiode werd de moord op Marietje Kessels gepleegd.
Politiecommissaris Hermanus Caarls leidde het onderzoek naar de moord. Ook hij ligt op de begraafplaats. Nog meer hoofdrolspelers: Marietje Kessels zelf, haar ouders, en de pastoor die toch de dader bleek te zijn, naar ruim een week geleden eindelijk naar buiten kwam. Want het was al langer bekend.

De verschillende personen hadden een goede performance.

Voordat de wandeling begon, werden we welkom geheten door het Kessels Saxofoonorkest. Mathieu Kessels, de vader van Marietje Kessels had een muziekinstrumentenfabriek. De vier leden van dit kwartet bespelen alle vier saxofoons die origineel destijds in de fabriek gemaakt zijn.

Ja, het regende, maar dat mocht de pret niet drukken.