Ik las een artikel in de krant over jongetjes die na het gymmen op school niet meer willen douchen. Niet een paar jongetjes, nee, het is echt een trend. Meestal zijn er voor het douchen geen aparte hokjes, maar zijn een aantal douchekoppen naast elkaar gemonteerd aan een muur. Een echte doucheruimte.
Die jongens vinden het eng als andere mensen hen naakt zien. Ergens kan ik me dat voorstellen, maar je bent onder elkaar, leeftijdsgenootjes….kom op, zeg.

Nee, dan wij vroeger. Er was een tijd dat ons huis flink verbouwd werd. De hele benedenverdieping was niet te gebruiken. Op de middenverdieping hadden we een ruimte waarin een bad stond, een wastafel en een WC. Daar werd een campingstelletje bij gezet om te koken. Het is een keer voorgekomen, dat iemand in bad lag, iemand op de WC zat, weer iemand anders zich bij de wastafel aan het optutten was, en de vierde in de weer was met pannetjes om het eten voor te bereiden. Hoezo gêne…

Maar ja, dat was een uitzondering. Na het sporten heb ik altijd gedoucht, daar waar ik op dat moment was. Soms was dat in een apart hokje, soms in een ruimte waar meerdere douches in één ruimte zich bevonden. Niemand deed daar moeilijk over, men douchte gewoon. Op de studentenflat had je van die halfopen ruimtes. Je douchte weliswaar in afzondering, maar er was geen deur. Ik geef toe, er was een aparte ruimte waar de meisjes douchten, die hoefden niet samen met de jongens. En dat was bij het sporten ook zo.

Wij zijn nooit zo preuts opgevoed. Maar de jeugd van tegenwoordig. Ik weet niet wat dat is. Er worden normen opgedrongen met betrekking tot hoe je eruit moet zien, en iedereen vindt natuurlijk van zichzelf dat-ie niet aan dat normbeeld voldoet. Als je ook nog de piemel erbij betrekt, dan wordt het wel erg veel gevraagd om na het gymmen naast de jongen naast wie je in de klas zit, ook nog te douchen. Want stel je eens voor…

Intussen zitten de scholen met dit fenomeen in hun maag. Er wordt na het gymmen niet meer gedoucht. Er wordt driftig met allerlei luchtjes gespoten om de zweetlucht te maskeren, maar na een uur is het in de klas niet meer te harden van verschraald zweet en vervlogen Axe, en wat je nog meer op dat gebied hebt.

Even tussendoor: ik hoorde dat jongeren tegenwoordig geen vast telefoonnummer meer durven bellen, bang als ze zijn om een ouder aan de lijn te krijgen. Alles gaat met mobieltjes en via de computer. (Iedere jongere heeft ook een mobieltje, vaak nog de meest moderne)

Thuis staan jongeren vaak uren onder de douche, maar na een gymles vinden ze het prima om de rest van de dag bezweet op school door te brengen. Vreemd.