We hebben al verschillende concerten van I Muvrini meegemaakt. Parijs, Keulen, Tilburg zelf. Ik heb er al eerder over geschreven. Gisteravond hebben we weer een concert bijgewoond. Het bijzondere deze keer was, dat ze ze optraden in een kerk. In dit geval de Jozefkerk aan de Heuvelring in Tilburg.

Een uur van tevoren zat de kerk al barstensvol. Ieder wilde natuurlijk een goede plaats, want in een kerk heb je maken met flinke pijlers die ieder zicht op het podium ontnamen. Als je zou moeten uitwijken naar een zijbeuk, had je echt pech.

Een kerk is geen theater of muziekarena. De muzikanten kunnen niet ‘achter de coulissen’ werken. Zo kon het voorkomen dat ik het paneel zag, waarmee de snaarinstrumenten gestemd werden:


I Muvrini had een aangepast repertoire. Ingegeven door het optreden in de kerk. Nu heeft de groep altijd wel gewijde nummers, maar andere wat vlottere nummers werden deze keer in een gewijd jasje gestoken:


De muziek kwam geweldig over in de kerk. Ontzettend goede acoustiek. We hadden het niet willen missen. Jammer dat ze geen goed einde aan de avond wisten te breien. De ene toegift na de andere. Als het toch ingecalculeerd was om een paar keer terug te keren op het podium, dan had ik het prettiger gevonden als de betreffende nummers achter elkaar door gespeeld waren.

Tussendoor werden parabels verteld. Eén ervan wil ik jullie niet onthouden:
Omdat de uil de vos ergens mee geholpen had, mocht de uil van de vos een tegenprestatie vragen. De uil vroeg aan de vos om zijn jong niet op te eten, om zijn jong met rust te laten. Zeg me, welke jouw jongen zijn, vroeg de vos aan de uil. Die herken je uit duizenden, vos, ze zijn de mooiste dieren van het hele bos. Maar ja, na een aantal dagen kwamen de jongen niet terug naar het nest. En ze bleven weg. Toen de uil de vos weer eens zag, zei de uil, dat de vos zijn belofte gebroken had, dat-ie zijn jong opgeten had. Had je mijn jong dan niet herkend? Nou, zei de vos, je zei dat jouw jongen de mooiste dieren van het bos zijn, en die heb ik niet opgegeten, want dat zijn mijn kleine vosjes.