Het theoretisch gedeelte van de sollicitatietraining kun je wel als voorbij beschouwen. Wie ben je, wat wil je, wat zoek je, wat zijn je competenties, enzovoorts. Gerichte sollicitatiebrieven en open sollicitatiebrieven worden bijgeschaafd. Hoewel elk bedrijf weer anders is, de kern van de brief zal niet veel veranderen.

Je hebt je CV achtergelaten op verschillende vacaturesites; je stelt een jobalert in, dwz dat je automatisch in je mailbox meldingen krijgt als er nieuwe vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekprofiel (financieel, administratief, boekhoudkundig, niet leidinggevend). Je solliciteert. Je merkt dat de meeste vacatures die voor jou geschikt zijn, lopen via werving en selectiebureaus. Af en toe een vacature rechtstreeks bij een bedrijf. Dat spreekt dan ook meteen meer tot de verbeelding. Zo is er een vacature bij het bedrijf De Chocoladevormenspecialist. Een bedrijf in Gilze. Nooit van gehoord. Maar het roept wel positieve gevoelens op. Ik moet nog nader bericht krijgen op mijn sollicitatie.

Intussen bewandelen de begeleiders bij de sollicitatietraining wat zijwegen. In een filmpje wordt getoond, hoe je plezier in je werk kunt leggen. In dit geval betreft het de beroemde vismarkt in Seattle.
http://www.youtube-nocookie.com/embed/TbtsfyrEF_c?rel=0

Het plezier van de visverkopers spat ervan af. Dat slaat weer over op het publiek, dat daardoor geneigd is meer te kopen. Natuurlijk is dat overgooien van de vissen inmiddels cult geworden, maar toch.
Hoe je deze vorm van plezier maken kunt leggen in een administratieve baan, daar moeten we nog even over nadenken…

Terwijl de trainers bij het sollicitatiecentrum vol goede moed blijven omtrent jouw kansen op de arbeidsmarkt als iemand die toch al wat ouder is, sta ik toch meer op het standpunt van: nee heb je, ja kun je krijgen.

Dan kan hoogleraar Schippers in een reportage van Altijd Wat wel zeggen dat oudere werknemers betrouwbaar zijn, niet vaak ziek zijn en geen maandagochtendafwezigheid kennen, hij erkent ook dat de werkgever gaat voor jong, hip, dynamisch en goedkoop.

Vanochtend had ik een afspraak bij het UWV-Werkplein. Een intake gesprek. Regeltjes bespreken, CV bekijken, zoekprofiel onder de loep nemen. Boekhoudkundig, administratief. Al pratend even laten vallen, dat pakketten bezorgen via een koeriersbedrijf mij ook wel iets leek.

En zo kon het gebeuren dat ik bij het UWV binnenkwam om de mogelijkheden te bespreken op administratief gebied, en naar buiten kwam met een vacature van een koeriersbedrijf in mijn hand.