De mens wordt voortgeduwd in de vaart der bedenkers.

De LP is vervangen door de CD. Wie heeft er nog een cassetterecorder of een videorecorder? Analoge TV wordt digitale TV. Wie het leuk vond om via een antenne op de camping naar NL1, 2 of 3 te kijken….het kan niet meer. Niet dat de veranderingen geen verbeteringen zijn, maar je hebt zelf weinig meer te zeggen.

Het internet wordt hoe langer hoe meer verweven in het leven van de mens. Als je tegen internetbankieren bent, is er nog wel de mogelijkheid om via acceptgiro’s te betalen (tot 2019) maar wel tegen extra kosten.
Je als werkzoekende inschrijven bij het UWV gaat niet meer aan de balie, nee, dat moet via een DigiD-code digitaal. Natuurlijk moet je dan eerst een DigiD-code aanvragen.

Het ‘vaste’ telefoontoestel was ook niet meer voldoende. Je was niet meer bereikbaar als je niet thuis was. Er kwamen mobieltjes. Iedereen altijd bereikbaar, in principe. Een mobieltje is inderdaad handig. Je zou maar gestrand zijn onderweg, op weg naar een belangrijke afspraak. Want ja, het openbaar vervoer of die files, niets is meer voorspelbaar.

Van een mobieltje zonder poespas is het nog maar een kleine stap naar een mobieltje waarmee je kunt internetten. De I Phone of Black Berry doet haar intrede. Er gaat een wereld van apps voor je open. Zonder apps ben je nergens meer. Zonder smartphone ook niet, zo lijkt het. Wordfeud (scrabble), draw something (pictionary)….het zijn spelletjes waar je een smartphone voor nodig hebt. Betalen met je smartphone, ook zoiets. Je komt hoe langer hoe meer QR-codes tegen. Het vierkante figuurtje scannen met je telefoon, en je komt allerlei informatie te weten.

De VPRO gaat er vanuit dat iedereen wel een smartphone zal hebben, getuige het omslag van deze week:

Installeer een layar-app op je smartphone, en je krijgt toegang tot allerlei digitale extra’s, als je met je telefoon een bepaald icoontje scant.

Ach, dit zijn nog gadgets, die voor het dagelijks leven niet echt noodzakelijk zijn, maar er zal een tijd komen dat je gedwongen wordt een smartphone aan te schaffen, zoals men tegenwoordig niet meer zonder PC en internet kan.