Ik ben lid van Natuurmonumenten. Van tijd tot tijd krijgen we meldingen van Natuurmonumenten in de mailbox, dat er ergens één of andere activiteit te doen is. Vaak zijn die activiteiten gericht op kinderen. Omdat we de kleine op woensdagmiddag onder onze hoede hebben, zijn we extra alert op die ‘kinder’meldingen.

Laatst kon je met een gids mee op Tiengemeten. Er was een speciaal programma voor kinderen. Dat leek ons heel leuk, maar de tijd speelde ons parten. Overigens bracht dat ons wel op het idee, om samen eens een keer naar Tiengemeten te gaan. Eens was het gewoon een eilandje waar normaal gewoond werd, maar dat is niet meer. Het is nu voornamelijk natuurgebied.

Gistermiddag was er de mogelijkheid om in de vennen van Oisterwijk onder begeleiding van gidsen met een schepnetje allerlei waterdiertjes uit het water te halen en in een bak met water te doen. De gidsen zouden dan vertellen wat er gevangen was, en nadere informatie geven. Aanvankelijk begrepen we, dat dat vanuit een bootje zou gebeuren, maar in Oisterwijk heb je in de vennen geen bootjes. Die gidsen gingen ook niet door, want men vond dat het te slecht weer was. We werden speciaal opgebeld.

We lieten ons niet uit het veld slaan. We gingen toch naar het gebouw van Natuurmonumenten in het vennengebied van Oisterwijk. Het was inmiddels ook droog geworden. We mochten zelf aanfroebelen: we kregen een bak mee, een emmer, schepnetjes, een potje waarop een loep om beestjes beter te bekijken, en bladen met beeltenissen van diertjes die je mogelijk zou kunnen vangen of zien. Eigenlijk was dat zelf aanklooien veel leuker. De kleine kon doen en laten wat ze wilde, maar stak al spelenderwijs toch dingen op.

We hebben veel kikkervisjes gevangen, schrijverkes, een kortschildkever, en meer insectachtige waterbeestjes die we niet thuis konden brengen. Voordat we weer naar huis gingen, kochten we in het winkeltje het Zoekkaartenboek. De kleine heeft daar in de auto uitgebreid in gebladerd, en gemompeld: die heb ik gezien, en die, en die. Nu moet je dat met een korreltje zout nemen, maar de interesse is er.
Enkele foto’s:

Niet alleen in de Biesbosch wordt veel aan de natuur overgelaten, in die zin dat bepaalde gebieden niet echt onderhouden worden, ook in het vengebied in Oisterwijk lijkt dat aan de hand. Persoonlijk houd ik ook niet van dat gecultiveerde.
Ik mag dat grillige wel: