We hadden een schadegeval, in maart van dit jaar.

We reden stapvoets (voor zover je in dit geval van stapvoets kunt spreken) één van de parkeergarages in, die het centrum van Tilburg rijk is. Het was druk. De route voerde ons naar boven. Af en toe even stoppen. Helaas beheerste onze voorganger de hellingproef niet. Tot tweemaal toe kwam de auto tegen onze voorbumper tot stilstand. Achter ons waren andere auto’s aangesloten, dus restte ons niets anders dan lijdzaam te ondergaan, totdat we een parkeerplaats gevonden hadden.

Het schadeformulier werd ingevuld (echt mijn pechdag, schreef de dame in kwestie er nog bij), een getuige kwam spontaan met een briefje aanlopen waarop zijn naam en telefoonnummer. We gingen ieder ons weegs.

Het formulier werd naar de verzekering opgestuurd, de auto werd naar de schadehersteller gebracht. Alles was prima zo.

Tot afgelopen week: een brief van de verzekering waarin gevraagd werd om nadere gegevens. Wat wil het geval: de tegenpartij bleek onderverzekerd, en niet te bereiken. Onze verzekering heeft nu contact gezocht met het waarborgfonds, en die wil nadere gegevens. Een getuige wordt nooit zomaar opgebeld, die wordt aangeschreven. Of wij maar even de getuige willen bellen, voor de adresgegevens.
Het maakt niet uit of de tegenpartij schuldig is, als onze verzekering geen geld los kan krijgen van de tegenpartij of van het waarborgfonds, dan kan dat consequenties hebben voor ONZE no-claimkorting.

Je houdt het niet voor mogelijk.