Zus M zag in Groningen een optreden van het muziekduo CantiVaganti. Daar had ze enorm van genoten. Ze zag dat dit duo ook in Tilburg zou komen. Daar mailde ze ons even over. We hebben meteen kaartjes laten reserveren.

De persoon die dit georganiseerd heeft, heeft van de benedenruimte van zijn huis een theatertje gemaakt. Er is plaats voor maximaal 35 mensen. Hij is musicus, en geeft les op de Fontys Hogeschool. Van tijd tot tijd geeft hij zijn leerlingen de mogelijkheid om hun muzikale kwaliteiten te toetsen in het theatertje, of hij treedt zelf op. Maakt niet uit hoeveel mensen er komen.

Bij het optreden van Kateleine van der Maas en Bruno Gullo met ‘Concert in bosbes majeur’ zat het zaaltje vol. De muziek was aanstekelijk. Variaties op traditionals, maar ook zelf geschreven nummers. Zou de muziek het enige zijn, dan vermoed ik dat dit duo niet echt opgevallen zou zijn. Hoe muzikaal met name Bruno ook is.

Het is het fruit. Zij hebben de bosbes als uitgangspunt gekozen. De bosbes waarin veel vitamines zitten, de bosbes die cholesterolverlagend werkt, de bosbes die ontstekingsremmend is. Enzovoorts.

Kateleine en Bruno wonen in Madrid. In de buurt van Madrid is een dorpje waar het rijk is aan appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, enzovoorts. Privé-eigendom. Als de vruchten rijp zijn worden er een aantal geplukt, maar de rest rot weg. Verboden voor anderen om te plukken. Voor de plaatselijke winkelier is het te duur een deal met de eigenaar te sluiten om de vruchten van de boomgaard te (laten) plukken en voorraden fruit aan te leggen. Goedkoper is het om het fruit uit andere landen ver weg te laten komen.

Op momenten dat iemand solo zijn/haar muzikale expressie deelde, was de ander bezig bananen te schillen en in plakjes te snijden, manderijnen in partjes te verdelen, de meloen te slachten, druiven van stokjes te ontdoen, enzovoorts. Op bepaald moment mochten twee mensen uit het publiek meehelpen om de stukjes fruit aan prikkers te doen. Op elke prikker zat natuurlijk een bosbes. Die prikkers werden even later uitgedeeld. ‘Proef de muziek’. Het is duidelijk dat je deze actie nauwelijks kunt uitvoeren als je voor een veel groter publiek optreedt.

De show was een unieke belevenis.