Festival Mundial begon kleinschalig, met vooral optredens van groepen uit Afrika en Latijns-Amerika. Tussendoor theater- en circusacts van gezelschappen van eigen bodem. De organisatoren van Festival Mundial onderhielden nauwe banden met mensen uit het gebied van de ontwikkelingssamenwerking. De wereldwinkel leverde koffie en thee.

Allengs werd het Festival commerciëler, bands met bekende namen werden gecontracteerd, de vrijheid blijheid was een beetje weg.

De locatie echter bleef geweldig. Het Leijpark in Tilburg. Veel ruimte. De organisatie vergde echter nogal wat. Het opbouwen viel wel mee, maar allerlei secundaire voorzieningen breidden zich uit. Doordat het Festival meer bekendheid kreeg, werd het ook drukker. Daar moet rekening mee gehouden worden. Vele jaargangen zijn verregend. Veel modder is het gevolg, maar ook veel kapotgetrapt gras. De gemeente heeft dan wel het park ter beschikking gesteld voor Mundial, maar de kosten voor het in goede staat terugbrengen na afloop zijn voor de organisatie van het Festival Mundial. Inmiddels had de gemeente de subsidie wegens bezuinigingen bijna helemaal ingetrokken.

Dat noopte tot bezinning. Terug naar kleinschaligheid. De locatie Leijpark werd verlaten. Er kwam een andere locatie ‘vrij’. De plaats waar de NS haar werkplaatsen had, werd omgetoverd tot een plek waar Tilburg cultuur in de breedste zin kan aanbieden. Onderdeel van de zogeheten Spoorzone. Prima geschikt voor het Festival Mundial nieuwe stijl.

Afgelopen weekend was het dan zover. Er was een buitenprogramma, en een binnenprogramma. Zaterdag en zondag. Je kon kaartjes voor het hele weekend kopen, voor één van de dagen, of alleen voor buiten. Wij zijn zaterdag geweest, met een kaartje alleen voor buiten. Het was heerlijk weer, het leek ons niet het aangewezen moment om binnen te zitten, net nu er een beetje zon is.

Ik miste de ruimte van het Leijpark wel, maar de opzet was leuk en gevarieerd. Het deed heel speels aan.

Crowdfunding is in tegenwoordig. Dat deed dit gezelschap ook middels hun act. ‘Tilburg voor Cultuur’. De drie stonden op een verhoging, en deden een act. Daar stopten ze plots mee. Als iemand een muntje met sticker in een varken gooide, ging de act weer verder. Grappig gevonden.

Yvon Jaspers was er ook, met haar ‘Liefs uit…’ Op gezette tijden verbond zij stelletjes die daar behoefte aan hadden voor één dag in de echt. Op het moment dat wij er waren, deed iemand anders dat:

Heerlijke muziek met de typische afrobeats kwam van La Makina del Karibe.

Er was ook een grote bol opgebouwd. ’s Avonds zou daar een afsluitende globe-act in plaatsvinden. Acrobatiek met lichteffecten. Dat hebben we niet afgewacht.

Het was niet overal druk. (Dat zal er ook mee te maken hebben dat het Cirque du Platzak even geen voorstelling had.)

Een voor ons groot pluspunt van deze locatie is, dat-ie op loopafstand van ons huis bevindt. Zelfs voor ons, als niet-lopers :-))