Een maand geleden is er in de pauze van het optreden van een muziekgezelschap de saxofoon van Henk Koekkoek gestolen. Zomaar. De kroeg waar gespeeld werd, was redelijk vol. Muziekliefhebbers. Nou ja, op één na dan. Er was niemand iets opgevallen.
Het was een saxofoon waar Henk in de loop der jaren niet alleen erg aan gehecht geraakt was, en helemaal naar zijn mond was gaan staan, maar in haar soort een uniek exemplaar was, een King Super 20 Silverbell tenorsax.

Het idee ontstond om een benefiet festivalletje te organiseren om geld in te zamelen voor een vervangend exemplaar voor Henk Koekkoek. Tilburg kent een uitgebreide scene van musici. Het idee was nog niet geboren, of er konden al een 40tal muziekoptredens ingepland worden. Afgelopen zondag, 19 januari 2014, was het draaiboek klaar, en waren de ideeën uitgewerkt. Locatie: Jazzpodium Paradox.

‘Help Henk Koekkoek uit de nesten’ was de slogan waaronder de benefiet georganiseerd was. Maar ja, de volgende keer is iemand anders de dupe ergens mee. Datgene dat er aan geld ingezameld werd, moest het begin worden van een ‘fonds voor de gedupeerde artiest’. Met andere woorden, er zullen vaker benefietfestivalletjes georganiseerd worden.

Een stoet van allerlei muzikanten trok aan ons voorbij. Gevoelige, mooie gitaarmuziek, klezmer, jazzy muziek, ballades, rock-folk, enzovoorts.
Een leuk idee was de veiling tussendoor van de kleppen van een saxofoon, die te slecht geworden was om op te spelen. Ter plekke werd de Cis-klep van de sax gezaagd, de Fis-klep of de S-kleppen, enzovoorts. Van de ene klep werd een hanger gemaakt, van twee andere kleppen oorbellen. Zo kregen de onderdelen van de saxofoon een tweede leven. Waar het startbod per klep op €15,- lag, deden de kleppen stuk voor stuk zo’n €45,- .
Je kon Koekkoekstegeltjes kopen met teksten als ‘Koekkoek de voorste’, ‘Een gegeven Koekkoek niet in de bek kijken’ of ‘Blij zijn met een dooie Koekkoek’.
Voor eten was ook gezorgd. Van elke portie ging €2,50 naar het Koekkoeksfonds.

Op de rand van het podium stond een Koekkoeksklok. Als je €10,- betaalde (Dank je, de Koekkoek), mocht je op een rode knop drukken, waarna uit het koekoekshuisje geen koekoek kwam, maar een saxofoon:De benefiet heeft uiteindelijk rond de €3700,- opgebracht.

PS: Zie ook hier.