Vorig jaar had partner een iPad gekocht. Van Apple. Inmiddels is ze daarmee min of meer getrouwd. Een paar weken geleden echter merkte ze dat de iPad steeds korter deed met een volle accu. Je zag het groene streepje van de batterij kleiner worden.

Op naar de winkel. ‘Ja nee, dat kan ik zo niet zien. U zult naar de technische dienst moeten. Die zit hier om het hoekje.’ Daar stond echter een hele rij. Geen zin om achter in de rij aan te sluiten. De garantietermijn was tenslotte twee jaar.

Omdat onze PC nog op Windows XP draait, en regelmatig vastloopt wanneer er veel beweging op het scherm is (de grafische kaart schijnt niet goed meer te zijn), is die zeker aan vervanging toe.
Het werd een Apple, een iMac. De grote wens van partner. Toevallig was er een aanbieding.

Ik moet zeggen: de iMac ziet er ontzettend mooi uit. Het computergebeuren zit in de monitor, zo lijkt het. In ieder geval heb je geen aparte kast meer. Scheelt veel ruimte.

Echter: hoe ik ook zocht, ik kon geen CD-drive vinden. Da’s verrekte lastig. Laatst kwam iemand langs om wat foto’s te laten zien die op een CD staan. Helaas pindakaas, zet maar over op een USB-stick.

Het Mailonderdeel is, als je het eenmaal door hebt, heel gebruiksvriendelijk. Met een paar drukken op de knop, kunnen we nu drie mailadressen naar voren toveren. Dat was eerst toch wel wat omslachtiger.

Maar ja, dan wil je een é typen via Alt 130, zoals ik gewend was, maar dat pikt Apple niet. Ik heb via internet moeten opzoeken hoe ik bijv een ö moet typen, of een ç, enzovoorts. Terwijl ik die Alt zoveel zo prettig vond.

Toen wij de iMac kochten heb ik nog speciaal gevraagd of er gewoon Excel en Word bestanden op gelezen en bewerkt kunnen worden, en of bestanden van Apple (Apple werkt met Numbers en Pages) ook opgeslagen kunnen worden als Excel en Wordbestand. Ja, dat kon.
Toen ik echter vanaf mijn USB-stick mijn CV opriep, bleek dat Apple enkele functionaliteiten niet ondersteunde, en de pasfoto er maar voor het gemak vanaf gehaald heeft. Het CV was opgesteld in Word. Zeer slordig van Apple.
Ik snap niet dat Apple met Numbers en Pages werkt. Geen enkel bedrijf werkt daarmee.

Het zal nog wel enige tijd duren eer ik makkelijk op de iMac kan werken. In ieder geval heb ik mijn laptop nog. Probleem is echter, dat daar geen Excel en Word op zit.