Wij waren er ook even op uit getrokken. Al die braderieachtige toestanden zijn ons pakkie an niet, maar het Leijpark in Tilburg had ook wat te bieden. Het park waar tot twee jaar geleden het Festival Mundial georganiseerd werd.

Veel kraampjes met vooral kringloopwaar. Een poppentheater, judo, schaken, kruisboogschieten, speelparadijs in de vorm van kastelen, eten en drinken natuurlijk.

Er stonden ook drie reuzen opgesteld. Er bestaat een heus Tilburgs Reuzengenootschap.
Nederland kent niet echt een (stads)reuzengeschiedenis. In totaal zijn er 17. Vergelijk België: ruim 1200. Maar Tilburg, samen met Berkel-Enschot en Udenhout, heeft er drie. Je kunt niet zomaar een reus bouwen, en zeggen: ‘Nu heb ik een stadsreus’ Nee, de reusachtige poppen moeten iets voor de stad betekend hebben. Als de poppen het keurmerk ‘goed’ opgeplakt hebben gekregen, worden ze als echte burgers ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Ja, het is een serieuze business.

De poppen hebben aan de binnenkant een ijzeren raamwerk, dat uit drie delen bestaat. Tenslotte moeten ze ook vervoerd kunnen worden. Het onderste raamwerk heeft twee dwarsstangen waaraan kussentjes bevestigd zijn, zodanig dat je de pop op je schouders kunt nemen, en er als echte reus mee kunt lopen. Zwaar is de pop niet. De pop in evenwicht houden, dat is het lastigste.

Zoon R en vriend D komen elk jaar naar Nederland om Koninginnedag te vieren. In Amsterdam. Dit jaar dan Koningsdag. Het feest zal er niet anders door worden. Terwijl ze in voorgaande jaren een appartementje gehuurd hadden, besloten ze dit jaar met een Mercedesbus naar Amsterdam te gaan. Genoeg ruimte om achterin te slapen. Luchtbed, slaapzakken en koelbox mee. Onderweg vanuit Frankrijk in Tilburg even stoppen om bij ons de koelbox te vullen. Ze hebben ergens in de Jordaan een parkeerplek kunnen vinden. De parkeermeter vond dat er vanaf vrijdagavond 25 april 22.00 uur tot en met zondagochtend 27 april 10.00 uur slechts €5,34 betaald hoefde te worden. R was de koning te rijk. Onverwachte meevaller. Ze hebben verder genoten van de festiviteiten.