In het kader van 70 jaar bevrijding, heeft de Landmacht gedacht een kijkje te geven aan de burger in het reilen en zeilen van haar organisatie. De Landmachtdagen 2015.

De eenheden uit de omgeving van Tilburg (Vught, Oirschot) sloegen hun ‘kamp’ op in Tilburg, op het Pieter Vreedeplein. Bijna alles in de camouflagekleuren van de landmacht. Afgelopen woensdagmiddag 13 mei. Omdat wij ons woensdag ’s middags ontfermen over onze kleindochter, leek het ons een prima idee om haar kennis te laten maken met de militairen. Het vriendinnetje met wie ze afgesproken had om mee te spelen, namen we ook mee.

Het geheel was leuk opgezet. Niet alleen werd van alles tentoon gestald, maar met name voor de kinderen waren er nuttige opdrachtjes uit te voeren, of konden ze ervaren hoe de soldaten in de praktijk zich moesten behelpen.
Er was een ‘stormbaan’, je kon leren hoe je iemand moet reanimeren, er was een ‘hindernisbaan’, je ervaart dat het met een gasmasker op lastiger is om een taak uit te voeren. Eén van de hoogtepunten was de opdracht om een grote pin met een takelmachine in een afgezaagde wegpion te laten zakken. (Spijker poepen noemen ze het.) Kinderen kregen een takenkaart, waarop parafen verzameld moeten worden. Als de kaart vol is, krijg je een Landmachtcertificaat.
Wij vonden het interessant om allemaal te zien, en kleindochter en vriendin vonden het geweldig.

Als klap op de vuurpijl mocht kleindochter voelen hoe zwaar de volle bepakking van een soldaat is. Ze bezweek bijna.
Heerlijke middag. Het weer was ook geweldig.