Nee, ik ga het niet hebben over de PGB-ellende. Daar hebben we gelukkig niks mee van doen. Iets anders: alertheid.

Via het UWV krijg ik nog voor enkele uren per week een WW-uitkering. Die wordt per vier weken uitbetaald. So far so good.
Partner heeft inmiddels een AOW-pensioen via de SVB. En omdat mijn uitkering niet zo hoog is, krijgt partner voor mij een aanvullend partnerpensioen. Dat kon nog net, omdat ze in het goede jaar geboren is. De SVB heeft bij de berekening van de hoogte van het partnerpensioen rekening gehouden met de vierwekelijkse uitkering, en omgerekend naar een maanduitkering. So far so good.
Totdat we een brief van de SVB in de bus kregen, dat partner gekort wordt op haar pensioen, omdat ik in de maand maart extra veel geld aan inkomen had. Zo had de SVB doorgekregen van het UWV. Dat klopt wel, maar er wordt een onjuiste conclusie uit getrokken. Doordat mijn uitkering eens per vier weken is, kan het voorkomen dat ik een keer helemaal in het begin van de maand geld krijg, en ook helemaal aan het eind van de maand. Er moest veel gebeld worden, aleer de SVB de fout van korten inzag. Inmiddels loopt alles weer zoals het moet lopen, maar je moet er wel voor aan de bel trekken.

Zo kregen we van het ABP een brief, dat ze op grond van de cijfers die ze kreeg van de SVB, een korting toepassen op het pensioen van partner. Partner zou namelijk voor mij een volledige toeslag krijgen. Dat werd weer bellen met het SVB, hoe dat zat. Degene die ik bij het SVB aan de telefoon had, snapte niet hoe het ABP aan die cijfers kwam: partner krijgt maar een zeer kleine toeslag. Hij vermoedde dat er sprake was van een automatische doorsluizing van cijfers. Ook hier kon de zaak ten goede gekeerd worden, maar ook hier moet je eerst naar de telefoon grijpen.

Kortom: als je niet alert bent, word je zomaar voor vele tientjes per maand gekort. Geen instantie die wakker wordt, en denkt: hé, er is iets mis gegaan.
Dat is het nadeel van het feit dat al die instanties allerlei gegevens over en weer naar elkaar kunnen sturen. (Vaak nog automatisch ook.) Er gaat veel te vaak iets mis.