Sinds kort zit ik in de filmclub van onze wijk in Tilburg. Naast een aantal bioscopen kent Tilburg ook een paar locaties waar een groepje enthousiaste mensen films vertonen tegen betaling van een paar euro.
Bij één van die enthousiaste groepjes mensen zijn partner en ik aangeschoven. De films, onder de noemer Zes Zalige Zomerfilms, worden vertoont in wat vroeger een buurthuis heette, maar die tegenwoordig de naam Multi Functionele Accommodatie draagt.
De films die gekozen worden om te laten zien, zijn niet de meest recente. Tenslotte moeten ze uit zijn op DVD. Voor de huidige serie films hebben wij nog geen inspraak gehad, maar dat gaat voor het vervolg wel gelden.
Je kunt niet zomaar films vertonen: je hebt met auteursrechten te maken en dergelijke. Je moet een licentie aanvragen om films te mogen vertonen. Een licentie waarbij je ook reclame mag maken voor die specifieke film kost 114,95 euro incl BTW. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het aantal bezoekers minder dan 50 is. Als je het leuk vindt om de bezoekers een consumptie aan te bieden, en wat hapjes, dan is kom je met een entreeprijs van 4 euro net uit de kosten. De film die je wilt draaien moet je tenslotte ook aanschaffen.

Het is de bedoeling om binnenkort ook een film te vertonen voor de vluchtelingen. Een Frans gesproken film met voor hen Engelse ondertitels. We denken aan ‘Bon Dieu!’:
https://www.youtube-nocookie.com/embed/nqgIVOStu3I?rel=0

Leek ons wel toepasselijk :-))