We waren weer eens naar een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch geweest. Dit waren de opnames in het Gorcums Museum. Het museum ligt aan de Grote Markt, telt drie verdiepingen, en herbergt in hetzelfde gebouw de VVV. Vlakbij het museum staat de kerk. Daar moesten de mensen zich melden die zich opgegeven hadden om deze opnamedag bij te wonen, en met allerlei spullen sjouwden waarvan ze hoopten dat hun waar zo veel waard was dat ze niet meer hoefden te werken. Het had wel iets, al die wachtende mensen in de kerk. Het was in ieder geval geen kakofonie van geluiden: op de één of andere manier werd er enige stilte betracht door de sfeer die de kerk oproept.

Wij hadden ook wat spulletjes bij ons. Veel kreeg het etiket ‘kitsch’ mee, of: ‘hier zijn er duizenden van in een fabriek gemaakt’. Zoals een soort vaas die we Jaap Polak lieten beoordelen. Hij was de man van de niet-westerse kunst.

Jaap Polak deed het wel leuk. Hij liet een aantal mensen tegelijk allerlei voorwerpen op zijn bureau neerzetten, waarna hij willekeurig een voorwerp pakte en daar en plein public iets over vertelde. Hier en daar gelardeerd met wat humor. Geen één tot één praatje dus. Het gaat sneller, en iedereen geniet.