Jaren geleden togen we al eens naar Eindhoven om iets op te pikken van het Dutch Design. We hadden ons niet echt voorbereid. De trigger was eigenlijk vooral het woord ‘design’. Toen we in Eindhoven aankwamen, waren er geen aanknopingspunten die verwezen naar het Dutch Design. We liepen wat verloren rond. Veel hebben we niet meegekregen van al dat design.

Dit jaar kregen we een uitnodiging.

Partner had eerder dit jaar contact met iemand die bezig was met een project om via lappen stof waaraan mensen, die in een cirkel staan, moesten trekken om zo bepaalde geluiden te genereren. Als het idee uitgekristalliseerd was, zou ze iets laten weten. En dat gebeurde dus: ze zou 2 dagen met het prototype van haar project aanwezig zijn op het Ketelhuisplein tijdens de Dutch Design Week.
Ze is afgestapt van de lappen stof. Ze heeft een bol ontwikkeld die geluiden produceert als je met verschillende mensen aan touwen trekt, en als je op de juiste manier trekt en de bol beweegt, kun je zelfs iets van een melodie uit krijgen.
We zijn niet verder dan het Ketelhuisplein geweest.
We zagen de Hihahut hun kleine hutjes promoten. Vroegboekkorting. De hutjes gaan nu de winterstalling in. Vanaf april kun je er weer nachtjes in doorbrengen.
Naast de vele eet- en drinkmogelijkheden op het plein, werd er ook veel aandacht besteed aan de technische aspecten van voedsel. 3D-printing, kweekvlees, food-lab.
Wij deden nog mee aan een soort voedselspel: vanuit verschillende gezichtspunten kreeg je een drietal stellingen voorgelegd van hoe de toekomst eruit zou kunnen komen te zien: de gele, de blauwe en de groene lijn. Je kreeg een kraskaart mee, en kraste de kleur open met welke stelling je het eens was. Zo kon je overwegend blauwe vakjes krijgen, maar ook groene. Het blijkt dat jongeren overwegend blauw scoren (in deze stellingen wordt de toekomst gedomineerd door computergestuurde acties), en dat ouderen meer de groene vakjes hebben (een meer menselijke toekomst, zelf boodschappen halen, liefst bij een plaatselijke boer, enz.).
Na het genot van een ter plekke klaargemaakte pizza bij een straatkar gingen we weer naar huis. We hebben leuke dingen gezien, maar ons er niet in detail in verdiept.
Er hing een heel gezellige sfeer.