Al enige tijd heb ik last van dikke voeten. Veroorzaakt door vocht. Dikke onderbenen, ook door vocht, had ik al. Om dat enigszins onder controle te houden, draag ik steunkousen. De benen worden er niet dikker mee. Dat kan natuurlijk de oorzaak zijn van het feit, dat de voeten nu dikker worden. Waar het vocht vandaan komt, dat is na verschillende onderzoeken niet duidelijk geworden.

Onlangs is uit bloedonderzoeken gebleken dat mijn suiker tegen de grens aanzit van wat ‘nog mag’ zit. En omdat ik de laatste tijd wondjes op de voeten krijg, dan wel eeltvorming, moet er iets aan de schoenen gebeuren. De schoenen die ik nu draag, lopen het prettigst, maar dat zijn veiligheidsschoenen, en die zien er niet altijd even gepast uit. Andere schoenen zijn te nauw.

De huisarts heeft me doorgestuurd naar een orthopedische schoenenzaak, alwaar ik vandaag een screening gekregen heb, over hoe het met mijn voeten gesteld is. In een groot gedeelte van de voeten zit geen gevoel, zodat eventuele wondjes ook niet opgemerkt worden. Doordat diabetes op de loer ligt, is dat niet best. Aangepaste schoenen zijn aangewezen.
Ik kan een afspraak maken bij de schoenmaker, maar er moet wel een juiste verwijzing komen voor de verzekering. Op mijn vraag welke schoenen het beste zijn, volledig aangepast of semi-aangepast, of de schoenenman dat niet beste kan beoordelen, kreeg ik als antwoord dat de huisarts voor de verwijzing moet zorgen.

Reactie van de huisarts: alsof wij de specialisten zijn op dit gebied.
Maar…..er ligt nu een verwijzing in de agenda. De huisarts gaat voor volledig aangepast. 19 maart 2020 is de afspraak met de schoenmaker van het orthopedisch centrum.