Vroeger zag je ze nog in het straatbeeld, van die bolderkarren, die geschikter waren op het strand, maar waarmee kinderen langs de huizen sjouwden om oude kranten op te halen, en ander oud papier of karton. Was de kar vol, dan gingen ze met hun vracht naar een mannetje dat op grotere schaal oud papier inzamelde. Je reed met je kar op een bewegend deel in de vloer, waarna het gewicht werd gemeten. Het papier werd uitgeladen, en de lege kar werd gewogen. Aldus kreeg je het gewicht van het oud papier. Daarnaar werd je betaald. Als je een gulden in je handen gedrukt kreeg, was je de koning te rijk…
Hier moest ik even aan denken toen ik gisteren orde in de chaos aan het scheppen was in de hoek waar vrijwilligers van de wereldwinkel allerlei kartonnen verpakkingen gooien, en lege dozen, en ander oud papier. Je pakt een grote doos, en gooit daar de kapotgescheurde andere dozen in. Inmiddels is alles weer keurig netjes opgestapeld. Als het aantal volle dozen teveel wordt, dan pakken we ons volkswagenbusje, en rijden ermee naar een papiergroothandel.
Oké, je hebt een stortplaats in Tilburg. Zolang het duurt mag je daar je oud papier nog gratis dumpen, maar op milieugebied staat de tijd niet stil. Om iets weg te gooien, moet je steeds vaker betalen.
Nee, zo’n papiergroothandel heeft dan nog iets. Jouw inbreng wordt eveneens gewogen middels een bewegend deel in de weg. De bolderkar is echter vervangen door de auto. Maar je krijgt geen geld meer voor je papier.
Betalen hoeven we ook niet voor wat we afleveren…. Als de wereldwinkel het karton en oud papier maar kwijt is.
Wat onze privé-situatie betreft: wij hebben aparte papiercontainers aan huis. Die worden eens per maand opgehaald. In de praktijk blijkt de grootte van de container voldoende te zijn voor een doorsnee huishouden. Voor een bedrijf dus niet…..het bedrijf moet zelf zien hoe die het overtollige papier kwijtraakt, op een verantwoorde manier.
Ik ben wel blij met de huidige situatie. Dwz, voor papier, platsic, textiel en glas kan ik voor de supermarkt terecht. Dus op de heenweg loop ik met oud papier, plastic en/of glas en op de terugweg loop ik met de boodschappen. Tussen de winkel en mijn huis staat nog een grote bieb. Vaak lees ik daar onderweg nog even gratis de regionale krant. Voor grijsafval heb ik op 50 meter een ondergrondse stortkoker. Ook erg makkelijk dan hoef ik niet meer op de vuilniswagen te wachten. Het plastic schijnt geld op te brengen en van het grijze afval komt warmte en electriciteit die door bedrijven naast de vuilverbranding afgenomen wordt. Dat het wat opbrengt merk ik aan mijn afvalstoffenbelasting. Die stijgt vrijwel niet.
Dag Gerrit,
ja…
vroeger was je nog blij met een gulden!
Ik vond een gulden veel geld.
Daar deed ik allerlei klusjes voor.
Ramen lappen, straatje vegen en kranten ophalen.
Folders rondbrengen voor 1 cent per stuk.
Ik breng mijn oud papier nu naar de container hier verderop.
Er staat sinds kort ook een container naast, waar je je plastic in kwijt kunt.
Vind ik een goeie van de gemeente Haarlem.
Groet van Marlou
.
Eigenlijk best gek ja. Ik dacht dat oud papier steeds waardevoller werd. Betalen om rommel weg te gooien leidt gemakkelijk tot illegaal dumpen. Dat opruimen kost ook geld.
Hier komt eens in de maand de buurtvereniging alle papier ophalen.
We krijgen er weliswaar niets voor maar zijn blj dat we het kwijt kunnen. Ook clubs doen er aan mee, reden waarom de gemeente meebetaalt aan de opbrengst. De papierprijs staat nog steeds heel laag, geloof ik.